30 Ekim 2020 tarihinde Sisam Adası kuzeyinde meydana gelen 6.9 büyüklüğündeki depremden sonra İzmir ve çevresinde yer alan diri fayların güncel tektonik hareketlerini ölçmek üzere bölgede çalışmalar yapan Üniversitemiz Öğretim Elemanları ve Lisansüstü öğrencileri İzmir Bölgesindeki diri fayların deprem davranışları üzerine çalışmalarına devam ediyor.

Üniversitemiz Deprem Uygulama ve Araştırma Merkezi Müdür Yardımcısı Doç.Dr. İbrahim TİRYAKİOĞLU’nun danışmanlıklarını yaptığı Üniversitemiz Uzaktan Eğitim MYO Öğretim Görevlisi Halil İbrahim SOLAK’ın doktora, Fen Bilimleri Enstitüsü Lisansüstü Öğrencileri Eda Esma EYÜBAGİL ve Umre Selin KAVAK’ın Yüksek Lisans Tezleri kapsamında, Dokuz Eylül Üniversitesi’nden Prof.Dr. Hasan SÖZBİLİR, Ankara Üniversitesi’nden Prof.Dr. Bahadır AKTUĞ ve Üniversitemiz DUAM Müdürü Doç.Dr. Çağlar ÖZKAYMAK’ın da katkı verdiği çalışma, SCI kapsamındaki, Turkish Journal of Earth Science dergisinde yayınlanmak üzere kabul edildi.

Üniversitemizin öncülük ettiği Jeodezik yöntemler ile gerçekleştirilen bilimsel çalışmalara göre, İzmir yerleşim alanı ve Karaburun yarımadasında 7 büyüklüğündeki bir depremin 800, 6-7 büyüklüğündeki bir depremin 70-100 ve 5,5-6 büyüklüğündeki bir depremin ise 25-30 yılda bir meydana gelebileceği ilk defa belirlendi. Elde edilen bu veriler, İzmir Deprem Master Planları ve İzmir İl Afet Risklerininin Azaltılmasına yönelik çalışmaları için önemli bir altlık oluşturmaktadır.

Kaynak:

Eyübagil, E.E, Solak, H.İ., Kavak, U.S., Tiryakioğlu, İ., Sözbilir, H., Aktuğ, B., Özkaymak, Ç., 2020. Present-day strike-slip deformation within the southern part of İzmir Balıkesir 2 Transfer Zone based on GNSS data and implications for seismic hazard 3 assessment, western Anatolia. Turkish Journal of Earth Science, (Inpress). DOI: 10.3906/yer-2005-26

16 Aralık 2020, Çarşamba 205 kez görüntülendi