Afyon Kocatepe Üniversitesi (AKÜ) ve Gün FM işbirliğinde süren Kampüs programına, 28 Nisan 2021 Çarşamba günü AKÜ Deprem Uygulama ve Araştırma Merkezi Müdürü Doç. Dr. Çağlar Özkaymak konuk olarak katıldı. Özkaymak programda merkezin faaliyetleri ile ilgili bilgiler verdi. Deprem Uygulama ve Araştırma Merkezi’nin çalışmalarına değinen Özkaymak, “Merkezimizde deprem tehlikesi ve riskinin belirlenmesi ve zararlarının azaltılması konularında çok disiplinli araştırma-geliştirme çalışmaları yürüttüklerini ifade etti.

Afyonkarahisar İl Afet Risk Azaltma Planı (İRAP) çalışmaları tamamlandı

İlimizin İl Afet Risk Azaltma Planı (İRAP) çalışmalarını tamamlayan illerden birisi olduğunu belirten Özkaymak, “Bilindiği üzere İRAP, illerdeki afet risklerini tanımlamaya ve azaltmaya yönelik hedef, strateji ve eylemleri belirlemek amacıyla illerdeki kurum/kuruluş ve diğer ilgili tüm paydaşlarla üretilmesi gereken bir yol haritasıdır. İlimizin bu çalışmaları tamamlaması oldukça sevindirici” şeklinde değerlendirmede bulundu. Afyonkarahisar İl AFAD Müdürlüğü koordinasyonunda gerçekleştirilen İRAP çalışmalarına, Afyon Kocatepe Üniversitesi Deprem Uygulama ve Araştırma Merkezinin danışman olarak katkı sağladığını, İRAP çalışmalarında 17 Hedef ve 215 Eylem belirlediklerini ifade eden Özkaymak, Afyonkarahisar İRAP’ın Deprem, Taşkın, Meteorolojik ve İklim Değişikliği Kaynaklı Afetler, Kütle hareketleri, Yangınlar ve Bulaşıcı Hastalıklar olmak üzere  6 başlık altında yürütüldüğüne dikkat çekti.

Afyonkarahisar’ın ülkemizde en fazla diri faya sahip il

2012 yılında güncellenen Türkiye Diri Fay Haritasına göre Afyonkarahisar’ın ülkemizde en fazla diri faya sahip il olduğunu belirten Özkaymak, İlimizde her an deprem üretebilecek toplam 31 adet diri fay yer aldığını ve bu fayların 6,2 ile 6.9 aralığında büyüklüğe sahip depremler üretebileceklerini ifade etti.  Bu fayların geçmişini hendek tabanlı paleosismolojik yöntemler ile araştırdıklarını ve güncel tektonik hareketlerini GPS yöntemleri ile takip ettiklerini belirten Özkaymak,  Merkez olarak devam eden TÜBİTAK ve AKÜ BAP tarafından desteklenen projelere sahip olduklarını, bu projelerde lisansüstü öğrencilerine görevler vererek, deprem zararlarını azaltmaya yönelik konularda genç araştırmacıların yetişmesine olanak sağladıklarını,  Rektörümüz Prof.Dr. Mehmet Karakaş’ın da merkez çalışmalarına katkıları olduğunu ifade etti.

28 Nisan 2021, Çarşamba 163 kez görüntülendi