İlki 22.12.2021 tarihinde, İçişleri Bakanı Sn. Süleyman SOYLU başkanlığında, AFAD Daire Başkanları ile 39 Üniversitenin Rektörleri ve Afet Yönetimi konularında çalışmalar yapan 42 Uygulama ve Araştırma Merkezi Müdürlerinin katılımı ile Ankara Gölbaşı’nda düzenlenen Üniversiteler Afet Yönetimi Uygulama ve Araştırma Merkezleri Platformu (AYMEP) Değerlendirme Toplantısının üçüncüsü 28-29 Temmuz 2022 tarihleri arasında Fırat Üniversitesinin ev sahipliğinde gerçekleştirildi. Toplantıya üniversitemizi temsilen Deprem Uygulama ve Araştırma Merkezi Müdürü Prof.Dr. Çağlar ÖZKAYMAK katıldı.

Toplantı, Elazığ Valisi Dr. Ömer Toraman Başkanlığında, AFAD Planlama ve Risk Azaltma Daire Başkanı Abdulkadir Tezcan, Fırat Üniversitesi Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Mehmet Yılmaz, Fırat Üniversitesi Yapı ve Beton Uygulama ve Araştırma Merkezi Müdürü Prof. Dr. Kürşat Esat Alyamaç, AFAD Elazığ İl Müdürü Osman PIHTILI ve diğer Üniversite temsilcilerinin katılımıyla gerçekleştirildi.

Üniversitemiz Deprem Uygulama ve Araştırma Merkezi (DUAM)’ın toplantı hakkındaki açıklamaları aşağıdaki gibidir;

Misyonu, “Üniversitelerde afet araştırma, uygulama, yönetimi ve eğitimi ile ilgili konularda faaliyet gösteren merkezleri AFAD koordinasyonunda bir araya getirerek iletişim ve işbirliği yapılmasını sağlamak, yapılan çalışmaları izlemek ve değerlendirmek” olarak belirlenen AYMEP Platformu, kısaca AFAD ile Üniversitelerimizde Afet Yönetimi üzerine faaliyet gösteren Uygulama ve Araştırma Merkezlerini bir araya getirerek, Afete dirençli Türkiye için bütünleşik afet yönetimi bakış açısıyla, ülkemizin afet risklerini minimuma indirebilmek amacıyla ilgili konularda komisyonlar oluşturarak, mevcut durum değerlendirmeleri yapmayı, çözüm odaklı ortak projeler üretmeyi hedeflemektedir.

Bu kapsamda 3. AYMEP toplantısında öncelikle 08.07.2022 tarihli Resmi Gazete’de yayınlanarak yürürlüğe giren Türkiye Afet Risk Azaltma Planı (TARAP) tanıtımı ve Türkiye’nin 81 ilinde tamamlanan İl Afet Risk Planları (İRAP)’nın değerlendirmesi yapılmıştır. AYMEP’in amaçları doğrultusunda misyon ve vizyonunun kararlaştırılması sonrasında, AYMEP’in 5 adet çalışma teması belirlenmiştir. AYMEP Platformunda yer alan Üniversitemiz Deprem Uygulama ve Araştırma Merkezi,     bu beş temadan birisi olan “Jeolojik Afetlerde Yerleşime Uygunluk” temasına yönelik oluşturulan alt komisyon içerisinde çalışmalar yapacaktır. Bununla beraber toplantı sırasında 4. Uluslararası Afet Yönetimi Kongresinin Kütahya Dumlupınar Üniversitesi’nin ev sahipliğinde yapılmasına, 4. AYMEP toplantısının talip olan üniversiteler arasından AFAD Başkanlığının belirleyeceği bir üniversitede, Eylül (2022) ayı içerisinde yapılmasına oy birliği ile karar verilmiştir. Toplantının son günü, 4. AYMEP toplantısının gündem maddelerinin belirlenmesi, genel değerlendirmelerin ve önerilerin yapılması ile tamamlanmıştır. Merkezimiz, 3. AYMEP toplantısını düzenleyen Elazığ Fırat Üniversitesi Rektörlüğüne ve toplantıyı koordine eden AFAD Başkanlığı’na teşekkür eder.

05 Ağustos 2022, Cuma 285 kez görüntülendi